Σχετικά με το espiv.net

Το espiv.net αποτελεί εδώ και 12 χρόνια κινηματική ψηφιακή υποδομή, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες (όπως blog, email, mailing list κλπ) σε κοινωνικά και ελευθεριακά εγχειρήματα. Υπηρεσίες που χρησιμοποιούν σωματεία, συλλογικότητες γειτονιάς, πολιτικές ομάδες κ.α. χωρίς αντίτιμο. Έτσι προσφέρει κατά τη γνώμη μας ένα πολύτιμο ψηφιακό αγαθό που προάγει την ελευθερία στο διαδίκτυο και δεν πρέπει να εκλείψει. Με ανακοίνωσή του, ο ιστότοπος espiv.net δηλώνει πως από τις 21/05 ο ίδιος και τα εκατοντάδες blogs που φιλοξενεί βρίσκονται εκτός σύνδεσης.

Η πολιτική επιλογή της συλλογικότητας ήταν και παραμένει η φιλοξενία των υποδομών εντός του δικτύου των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συγκεκριμένα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπερασπιζόμενη στην πράξη το δικαίωμα των φιλοξενούμενών της στην ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών που απορρέει από την έννοια του ασύλου. Μια έννοια που, παρότι εδραιώθηκε σε τούτη την περιοχή του πλανήτη, έχει επανέλθει πολλές φορές στη δημόσια συζήτηση, συνήθως διαστρεβλωμένη μέσω των ΜΜΕ στη βάση στρατηγικών ή ευκαιριακών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Μια έννοια που για εμάς αποτελεί κομβικό χαρακτηριστικό ενός δημόσιου χώρου γνώσης και ιδεών όπως το Πανεπιστήμιο.

Η πρυτανεία του Παντείου αποφάσισε την αποσύνδεση του ρεύματος από το server του espiv.net. Αφορμή για αυτό, εν μέσω καραντίνας, στάθηκε η ξαφνική ανακάλυψη περιεχομένου (δύο e-books) που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα σε κάποιο από τα περίπου 850 blogs που φιλοξενούνται εκεί. Λέμε “αφορμή” γιατί η διαχειριστική ομάδα του espiv.net, η cybrigade, δεν έλαβε ποτέ κάποια προειδοποίηση, ούτε εισακούστηκε στις επανειλημμένες προσπάθειές της να επικοινωνήσει με την πρυτανεία του Παντείου ώστε να βρεθεί μια λύση για το θέμα και να αναιρεθεί η κίνηση.

Φυσικά, το Ελεύθερο Λογισμικό και οι ψηφιακές ελευθερίες αποτελούν αποκλειστική επιλογή για τη cybrigade. Είναι επίσης κοινή διαπίστωση όσων φιλοξενούνται εκεί ο επαγγελματισμός και η ενσυναίσθηση στην παροχή υπηρεσιών, στοιχεία που συχνά λείπουν σε αντίστοιχες κρατικές ή ιδιωτικές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα με τα παραπάνω, ως άτομα και ως συνεταιρισμός εργαζόμενων, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για ένα κόσμο όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες θα είναι απελευθερωμένες από την ηγεμονία των πολυεθνικών και τη λογοκρισία των κρατών και σχεδιασμένες με επίκεντρο τον τελικό χρήστη και τις ανάγκες του σε ελευθερία επιλογών, ασφάλεια, ιδιωτικότητα και χρηστικότητα. Συνεπώς, δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική φίμωση, όπως επίσης τη διάθεσή μας να βοηθήσουμε έμπρακτα με οποιοδήποτε τρόπο μας ζητηθεί.

Και να ζητήσουμε κι εμείς με την σειρά μας άμεση επαναφορά ρεύματος και δικτύου στο server του espiv.net στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.