Αλληλεγγύη στην ΒΙΟ.ΜΕ.

H ΒΙΟ.ΜΕ. Συνεργατική είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο καθαριστικών και σαπουνιού στην Θεσσαλονίκη. Το συνεργατικό εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 2013 ύστερα από κατάληψη που έκαναν στον χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. ΑΕ, εταιρείας δομικών υλικών θυγατρική της Philkeram Johnson. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη του εργοστασίου μετά από τη χρεοκοπία της επιχείρησης που τους άφησε πολλούς μήνες απλήρωτους, χρήματα που εώς σήμερα δεν έχουν λάβει. Η χρεοκοπία προέκυψε ύστερα από εσκεμμένες ενέργειες της μητρικής εταιρείας.

Από τότε η ΒΙΟ.ΜΕ. άλλαξε τρόπο λειτουργίας και αντικείμενο και μέχρι σήμερα παράγει και εμπορεύεται οικιακά και επαγγελματικά καθαριστικά και σαπούνια μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αυτοδιαχείριση της παραγωγής και δίκαιο & αλληλέγγυο εμπόριο. Παράλληλα αποτελεί ενεργό κομμάτι των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα παρέχοντας αλληλοβοήθεια στην πράξη, φιλοξενώντας συναυλίες αλληλεγγύης και φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Συνεργατισμού Coopenair Festival καθώς και συμμετέχοντας στους εργατικούς αγώνες.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. είναι σήμερα το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα που προέκυψε μέσα από εργατικό αγώνα και αποτελεί σημαντικό κόμβο για τους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δείχνοντας ότι υπάρχει και ο δρόμος της αυτοδιαχείρισης απέναντι στην εκμετάλλευση, την απληρωσιά, την απόλυση και την φτώχεια.

Τον 2/2023, δέκα χρόνια από την έναρξη της αυτοδιαχείρισης, το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. πουλήθηκε μυστικά σε ιδιωτικό fund μέσω δικαστικών διαδικασιών. Δυναμικές κινήσεις διαμαρτυρίας είχαν οδηγήσει σε ακύρωση προηγούμενων απόπειρων πώλησης. Το γεγονός αυτό θέτει προφανώς σε κίνδυνο την λειτουργία του εργοστασίου. Όμως οι εργαζόμενοι/ες – μέλη της ΒΙΟ.ΜΕ. δεν πτοούνται και δηλώνουν ότι δεν πάνε πουθενά.

Είναι υπόθεση όλων μας να σταθούμε δίπλα τους και να υπερασπιστούμε αυτό το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης. Να παραμείνει το εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων. Εμείς σαν συνεργατικό εγχείρημα δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε όλους και όλες να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον αγώνα, στηρίζοντας την παραγωγή μέσα από το eshop της ΒΙΟ.ΜΕ., αλλά ακόμα περισσότερο συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με πρώτο σταθμό για την Αθήνα το Σάββατο 18/2 στις 12:00 στην πλατεία Κοραή (Πανεπιστημίου – Προπύλαια).

Θα είμαστε εκεί!