The Press Project

Το ThePressProject είναι ένα ανεξάρτητο ΜΜΕ που χρηματοδοτείται από τους συνδρομητές του ενώ το περιεχόμενο παραμένει ανοιχτό σε όλους και όλες. Διαθέτει συνεχή ενημερωτική ροή, ρεπορτάζ και αναλύσεις καθώς και Ραδιόφωνο και Τηλεόραση.

The challenge

Ο ιστότοπος του ThePressProject ήταν ένα χειροποίητο δημιούργημα του ιδρυτή του Κώστα Εφήμερου και της εταιρίας του BitsnBytes. Από όταν έφυγε από την ζωή το καλοκαίρι του 2017 δεν υπήρχε η δυνατότητα να συντηρηθεί ο ιστότοπος, παρουσιάζοντας αρκετά προβλήματα. Με περισσότερα από 100.000 άρθρα σε custom CMS, η μεταφορά του δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Παράλληλα, η πλατφόρμα 1001 που χρησίμευε για την συλλογή των συνδρομών είχε μείνει ημιτελής χωρίς τη δυνατότητα επαρκούς παρακολούθησης των ενεργών συνδρομών.

Ξεκινώντας την συνεργασία μας με το ThePressProject (TPP) το καλοκαίρι του 2018 μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε μήπως θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε τον υπάρχοντα ιστότοπο. Καταλήξαμε στο ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν καθώς ήταν γραμμένος με τρόπο που μόνο ο δημιουργός του καταλάβαινε, ενώ δεν υπήρχε σχετικό documentation.

Έτσι μπήκαμε στη συζήτηση να μεταφέρουμε όλη την υποδομή σε ανοιχτό λογισμικό και συγκεκριμένα σε WordPress CMS. Στην αρχή υπήρχε κάποια δυσπιστία καθώς το WordPress έχει συνδεθεί με την ομώνυμη πλατφόρμα blogging ενώ είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Κατά συνέπεια πολλοί νομίζουν ότι με WordPress CMS φτιάχνεις ένα απλό blog (όπως στο wordpress.com) όμως αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια, καθώς το WordPress CMS δίνει πάρα πολλές δυνατότητες για επεκτάσεις, eshop, ειδικό σχεδιασμό κοκ. Μετά από κάποιες συζητήσεις αποφασίστηκε εν τέλη να προχωρήσει η μεταφορά κρατώντας την αισθητική της παλίας ιστοσελίδας.

Πλατφόρμα Συνδρομητών

Ξεκινήσαμε από το σημαντικότερο, την οικονομική εξασφάλιση του εγχειρήματος. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε το community.thepressproject.gr. Η νέα πλατφόρμα έχει ως επίκεντρο ένα eshop όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να γίνει συνδρομητής επιλέγοντας ποσό και συχνότητα πληρωμής (μήνα ή έτος), και πραγματοποιώντας την πληρωμή του μέσω PayPal ή απευθείας τραπεζικής μεταφοράς. Οι περισσότερες διαδικασίες αυτοματοποιήθηκαν επιτρέποντας πλέον στο ThePressProject να διεκπαιρεώνει πάνω από 800 παραγγελίες το μήνα.

Οι εντολές πληρωμής στο PayPal εκτελούνται αυτόματα. Οι ανανεώσεις των μηνιαίων συνδρομών γίνονται αυτόματα, με τις παραγγελίες και τις αποδείξεις να εκδίδονται από το ίδιο το σύστημα σε PDF και να στέλνoνται αυτόματα με email στους συνδρομητές. Όλα τα απαραίτητα στοιχεία εξάγονται σε αρχείο xls για τα χρησιμοποιήσει ο λογιστής. Πλέον η ομάδα του ThePressProject έχει πλήρη εικόνα των συνδρομών, ενώ η δυναμική φύση του site επιτρέπει και τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως τα έντυπα περιοδικά ή καμπάνιες ειδικού σκοπού.

Παράλληλα δημιουργήθηκε Φόρουμ στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι συνδρομητές του TPP. Επίσης μέσω του JSON Auth API του WordPress, οι συνδρομητές μπορούν να κάνουν σύνδεση και στο κεντρικό site ώστε να μη βλέπουν τρέχουσες διαφημίσεις ή καμπάνιες εγγραφής συνδρομητών αλλά και μελλοντικά να μπορούν μέσα από εκεί να συνομιλούν με την ομάδα του TPP.

Η νέα ιστοσελίδα

Αφού ολοκληρώθηκε η πλατφόρμα των συνδρομητών, προχωρήσαμε στην υλοποίηση της νέας ιστοσελίδας διατηρώντας την ίδια αισθητική.

Η νέα ιστοσελίδα απέκτησε ειδικές σελίδες για τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ προχώρησε και ο διαχωρισμός των άρθρων με βάση είδος και θεματική. Επιπλέον δημιουργήθηκε μια πλήρως δυναμική αρχική σελίδα την οποία οι διαχειριστές μπορούν να τροποποιήσουν κατά το δοκούν χρησιμοποιώντας shortcodes.

Σημαντικό ήταν το έργο μεταφοράς των πάνω από 100.000 άρθρων και των πολλών GB εικόνων που τα συνόδευαν. Καθώς το παλιό site φτιαχνόταν on the go είχε πολλά πεδία και κατηγορίες που μπορεί να μην ήταν σε χρήση πλέον και χρειάστηκε πολλή μελέτη για να διασαφηνιστεί τι είναι τι και αν πρέπει να μεταφερθεί. Παράλληλα έπρεπε να διασφαλιστεί η απόδοση στο SEO με διατήρηση των συνδέσμων των άρθρων και για αυτό το λόγο φτιάχτηκε ένας ειδικός μηχανισμός που παρήγαγε redirection από τα παλιά στα νέα άρθρα.

The result

Είδαμε ότι χρησιμοποιώντας τεχνικές ανοιχτού λογισμικού/λογισμικού ανοιχτού κώδικα (WordPress, WooCommerce) μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τόσο μια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα για την διαχείριση μηνιαιών συνδρομών όσο και ένα όμορφο, γρήγορο και αξιόπιστο site για ένα ΜΜΕ με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως το ThePressProject. Συνεχίζουμε την συνεργασία μας με αντικείμενο την συντήρηση της ιστοσελίδας και νέα σχέδια. Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ήταν χαρά μας που βοηθήσαμε το καράβι του TPP να συνεχίσει να ταξιδεύει στο διαδίκτυο ακολουθώντας το όραμα του ιδρυτή του!

116.488
Άρθρα Μεταφέρθηκαν
1.339
Ενεργοί Συνδρομητές (2020)
347.721
Χρήστες/μήνα (2020)

More Cases

100memories

Έργο τεκμηρίωσης και ανάδειξης της ιστορικής μνημης της προσφυγιάς

ASSAI Skin Spa

Ιστοσελίδα και e-shop για το ASSAI Skin Spa στο Χαλάνδρι

Data4Impact

Εργαλείο απεικόνισης μεγάλων δεδομένων