Συζήτηση με τον Εuclides André Mance

Την Παρασκευή 12/6 στις 19:00 στον φιλόξενο και πολύ όμορφο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δίπλα στον Σταθμό του Θησείου στην Ερμού, σας περιμένουνε να συζητήσουμε για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία με τον Euclides André Mance.

Ο Euclides André Mance είναι Βραζιλιάνος φιλόσοφος, από τους βασικούς θεωρητικούς της αλληλέγγυας οικονομίας και της Φιλοσοφίας της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική. Εργάστηκε ως λαϊκός εκπαιδευτής από τη δεκαετία του ’90 και είναι συγγραφέας πολλών κειμένων και βιβλίων, όπως η «Η Επανάσταση των Δικτύων» όπου εξετάζει πώς τα αλληλέγγυα και συνεργατικά δίκτυα μπορούν να συγκροτήσουν τους δεσμούς εκείνους που θα ανατροφοδοτήσουν την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό για να σχηματίσει την υλική βάση για νέες, μετα-καπιταλιστικές κοινωνίες.

«Εάν για μερικούς είναι μόνο μια ουτοπία, ένας ολοένα και πιο μακρινός ορίζοντας ελπίδας, για εκατομμύρια άλλους η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας τρόπος δουλειάς, παραγωγής, κατανάλωσης και ανταλλαγής αξιών. Είναι ένας τρόπος ικανοποίησης προσωπικών αναγκών που αποσκοπεί στην ευημερία όλων. Είναι η υλική βάση της επανάστασης των δικτύων.» Ε.Μ

Σύμφωνα με το Federal University of Pelotas, στη Βραζιλία μέχρι το 2014, 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενοι/ες απασχολούνται, εξ’ολοκλήρου ή μερικά, στην αλληλέγγυα οικονομία σε 19.708 συνεταιρισμούς. Η μεγάλη ανάπτυξη των εγχειρημάτων της αλληλέγγυας οικονομίας και των κοινωνικών κινημάτων τη δεκαετία του 1990, συμπίπτει με τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που βίωνε η χώρα από την κρίση χρέους. Το 2002 η κυβέρνηση του Λούλα ενισχύει την απασχόληση σημαντικά και επενδύει σε κοινωνικές πολιτικές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αναζήτηση διεξόδου μέσα από την αλληλέγγυα οικονομία. Από το 2010 κι ενώ οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζουν, το κοινωνικό-οικονομικό αυτό κίνημα ανασυγκροτείται, οργανώνεται καλύτερα και διεκδικεί όχι μόνο αλλαγή πολιτικής αλλά το ριζικό σχεδιασμό ενός νέου οικονομικού μοντέλου.

Σας προσκαλούν οι: Αλληλεγγύη για όλους, Εφημερίδα των Συντακτών, Πρωτοβουλία για ένα χώρο διαλόγου Κ.ΑΛ.Ο, συνεταιριστικό παντοπωλείο Σέσουλα, Συν Άλλοις, ΣΥΝεταιριστές ΖΩγράφου, P2P foundation, κοοπερατίβα Sociality, portokali.gr

afisa-mance