Η πρώτη πρακτική άσκηση

Ένας λίγο μεγάλος πρόλογος

Σε κάθε συνέλευση μας ανοίγονται νέοι δρόμοι σκέψης για καθέναν από εμάς. Κάθε ζήτημα που πέφτει στο τραπέζι το συζητάμε μέχρι τελικής πτώσεως, τουλάχιστον μέχρι να βγούμε από τις αντιφάσεις μας και να βρούμε μία κοινή συνισταμένη. Αυτό δεν είναι κάποιου είδους φετίχ αλλά μία από τις προκλήσεις που έχει ένας συνεταιρισμός μιας και όλοι στέκονται ισότιμα απέναντι σε όλους και όλοι μπορούν να εκφράσουν γνώμη για όλα.

Σιγά σιγά, λοιπόν, προκύπτουν οι βασικές θέσεις πάνω στις οποίες χτίζεται το μέλλον της ομάδας μας. Η δουλειά μας και το πώς τη διεξάγουμε δεν είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς, αλλά όλον τον κόσμο της εργασίας, γιατί σκοπός μας δεν είναι να δουλεύουμε μόνο εμείς σε καλές συνθήκες εργασίας και να τα έχουμε εμείς καλά με τον εαυτό μας, αλλά να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε το υπάρχον μοντέλο με ένα δικαιότερο για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής όλων των εργαζόμενων.

Γενικότερα, μας αρέσει να αναπτύσσουμε μια συνείδηση και μία ταυτότητα μέσα από τον συνεταιρισμό η οποία προσπαθεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς μας σύμφωνα με τις αξίες που οι ίδιοι θέτουμε στους εαυτούς μας. Γιαυτό και το ζήτημα της πρακτικής άσκησης που προέκυψε τον περασμένο μήνα θέλαμε να το βγάλουμε προς τα έξω και να καταθέσουμε τις απόψεις μας και το πώς αυτές γίνονται πράξη. Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα αντίστοιχα θέματα και να τα ανοίξουμε προς τον δημόσιο διάλογο.

Η πρακτική άσκηση σήμερα

Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης έχει μακρά ιστορία στο εκπαιδευτικό σύστημα και λαμβάνει διάφορες μορφές ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, τη σχολή και το επιστημονικό αντικείμενο. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να ανοίγουν θέσεις εργασίες για paid ή και unpaid internship στις πιο μικρές εταιρίες μέχρι σε εταιρίες – κολοσσούς.

Από την δική μας προσωπική εμπειρία αλλά και από την γενικότερη αίσθηση που έχουμε διαμορφώσει από συμφοιτητές μας προκύπτουν τα εξής:

  • Η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να συνδέσεις τις σπουδές με το επάγγελμα/την εργασία.
  • Ανάλογα το μέγεθος και την φιλοσοφία της εταιρίας-υποδοχής, υπάρχει η δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης.
  • Αρκετές θέσεις πρακτικής άσκησης καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρίας-υποδοχής, που σημαίνει ότι οι εταιρίες παράγουν κέρδη επί της εργασίας του φοιτητή/τριας.
  • Αντίστοιχα, αρκετές θέσεις εργασίας είναι επί της ουσίας χωρίς επιστημονικό ή εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για τους φοιτητές, κοινώς γνωστές και ως λάντζα.
  • Η μηνιαία αποζημίωση του φοιτητή για πλήρη απασχόληση μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή (π.χ. στο ΟΠΑ κυμαίνεται στα 270 ευρώ) ή και λιγότερο – εξαρτάται από τη σχολή. Υπάρχουν, φυσικά, και περιπτώσεις που η αποζημίωση είναι μεγαλύτερη από αυτόν τον μέσο όρο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν προσεγγίζει τον βασικό μισθό.

Οι δικές μας θέσεις για την πρακτική άσκηση

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της πρακτικής άσκησης για πρώτη φορά μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Παναγιώτης από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών πήρε την πρωτοβουλία να μας στείλει ένα email και να μας προτείνει να κάνει την πρακτική του στη Sociality.

Στην αρχή ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί, ακριβώς επειδή γνωρίζαμε όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει η πρακτική άσκηση και δεν ξέραμε εάν θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε Αφότου το συζητήσαμε στην συνέλευση, συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να το δοκιμάσουμε μόνο με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική εμπειρία και γνώση πάνω στο αντικείμενο που ενδιαφέρει τον πρακτικάριο.
  • Να νιώσουμε σίγουροι ότι μπορούμε να υποδεχθούμε ένα ακόμη μέλος στην ομάδα μας, το οποίο θα συμμετέχει κανονικά στις συνελεύσεις και τις διαδικασίες μας.
  • Να είμαστε σίγουροι ότι ο πρακτικάριος θα καλύπτεται από το Πανεπιστήμιο και άρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται για όσο διάστημα είναι μαζί μας.
  • Καθώς ο πρακτικάριος θα εργαστεί πάνω σε κανονικά project της Sociality, να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώσουμε την αμοιβή του ώστε εν τέλει να λαμβάνουμε όλοι τις ίδιες αποδοχές για την ίδια εργασία, αφού όπως είπαμε ο πρακτικάριος είναι ένας εργαζόμενος όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Αποτελέσματα

Ξεκινήσαμε να γράφουμε αυτό το άρθρο την δεύτερη εβδομάδα της πρακτικής άσκησης και ολοκληρώσαμε τη συγγραφή του μερικές εβδομάδες μετά τη λήξη της, επομένως έχουμε διαμορφώσει μια συνολική εικόνα η οποία έχει περίπου ως εξής:

  • Μας δόθηκε η δυνατότητα να δείξουμε στον φοιτητή τεχνολογίες και πρακτικές που θεωρούμε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες για το αντικείμενο του web development.
  • Αντίστοιχα, θεωρούμε ότι πήραμε πολλά πράγματα από την δική του εμπειρία στο αντικείμενο της Πληροφορικής, συμπληρώσαμε τις γνώσεις μας και γίναμε καλύτεροι για τον τρόπο δουλειάς μας και για τους πελάτες μας.
  • Ο πρακτικάριος εντάχθηκε εξαιρετικά γρήγορα στην καθημερινότητα της Sociality, είχε πλήρη εικόνα των project και της επικοινωνίας με τους πελάτες και συμμετείχε σε όλες τις συνελεύσεις. Η ισότιμη μεταχείριση ωθεί ένα καινούριο μέλος να πάρει εκ των πραγμάτων θέση για όλα τα προβλήματα και τις δυνατότητες της επιχείρησης.
  • Η τυπική διαδικασία και η χαρτούρα της πρακτικής άσκησης είναι σχεδόν αμελητέα (εάν εξαιρέσουμε το ημερολόγιο εργασιών, φυσικά!) και ήμασταν χαζοί που πιστεύαμε ότι είναι κάτι δύσκολο και χρονοβόρο.
  • Μπορέσαμε να καλύψουμε οικονομικά την πρακτική άσκηση, επομένως, επετεύχθη ο στόχος των ίδιων αποδοχών για την ίδια εργασία. Άλλωστε γενικός κανόνας είναι ότι ή ανεβαίνουμε ή πέφτουμε όλοι μαζί.
  • Τέλος, έχει προταθεί στον πρακτικάριο να επιστρέψει στη Sociality μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με τη σχολή του και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τον ξαναδούμε στην κολεκτίβα. 🙂

Τελευταίες σκέψεις

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να έχεις τη δική σου δουλειά. Πόσο μάλλον όταν το στοίχημα της ισότιμης μεταχείρισης είναι διαρκώς παρόν. Γι’ αυτό και το ζήτημα της πρακτικής μας προβλημάτισε πολύ. Δεν ήμασταν σίγουροι εάν θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη δυσκολία. Η ομαδικότητα όμως μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μόνο μέσα από την αυτοδιαχείριση, σε αντίθεση με ότι κηρύσσουν μεγάλοι κολοσσοί που δίνουν ψίχουλα σε όσους βγάζουν την καθημερινή δουλειά. Έτσι μόνο μπορέσαμε να εξοικειωθούμε με ένα καινούριο μέλος και αυτό με εμάς. Γιατί η υπόθεση η δική μας έγινε και δική του.

Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση, περιμένουμε με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας, τις ερωτήσεις ή τις απορίες σας στα σχόλια.