Όχι στην κατάργηση του 8ωρου – Συμμετοχή στην Απεργία 6/5

Εν μέσω πανδημίας, οικονομικής δυσκολίας και αύξησης της ανεργίας βλέπουμε το Υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τους όρους εργασίας, σε ένα ήδη εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο, πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του 8ωρου, 101 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του στην Ελλάδα, με νέο ημερήσιο όριο την 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Δηλαδή κάποιος ο οποίος εργάζεται 2 υπερωριακές ώρες δεν θα τις πληρώνεται καθόλου με την δέσμευση του εργοδότη να του επιτρέψει να δουλέψει 2 ώρες λιγότερες κάποια στιγμή στο μέλλον. Κι όλα αυτά στα πλαίσια ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου – εργοδότη. Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως σκοπός είναι η ευθυγράμμιση της εργατικής νομοθεσίας με την συνήθη πρακτική πολλών εργοδοτών για απλήρωτες υπερωρίες. Η κυβέρνηση έρχεται δηλαδή να διευκολύνει νομικά αυτή τη μέχρι σήμερα παράνομη πρακτική.

Η ίδια κατάσταση επιδιώκεται να επικρατήσει και με τις επιπλέον ημέρες εργασίας. Σήμερα εάν ένας εργαζόμενος κληθεί να δουλέψει Κυριακή, οφείλει να πληρωθεί γι’ αυτή του την εργασία, να πληρωθεί επιπλέον 75% και να λάβει και μια μέρα άδεια. Με το νέο καθεστώς το μόνο που θα λαμβάνει είναι η μια μέρα άδεια. Και όλο αυτό παρουσιάζεται με απύθμενο θράσος από τον υπουργό εργασίας Χατζηδάκη ως ευελιξία και ενίσχυση του εργαζομένου.

Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο έρχεται να πλήξει και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, κάνοντας πιο δύσκολη την κήρυξη και την διεξαγωγή μιας απεργίας, “φακελώνοντας” όλους όσους συμμετέχουν σε σωματεία και καθιστά παράνομη την απεργιακή περιφρούρηση.

Από μεριάς μας, σαν Φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας θέλουμε να δηλώσουμε την διαφωνία μας με αυτή την, ακόμα μία, οπισθοδρόμηση για το εργατικό δίκαιο στη χώρα μας. Θεωρούμε ότι η δημιουργία και η διατήρηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας οφείλει να είναι το κυριότερο ζητούμενο σε κάθε παραγωγική δομή. Με τις παρούσες παραγωγικές δυνατότητες θα έπρεπε να συζητάμε την μείωση των εργάσιμων ημερών και ωρών, όχι την αύξηση τους.

Στηρίζουμε λοιπόν την απεργία που έχουν προκηρύξει Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 6/5 και γι’ αυτόν τον λόγο θα παραμείνουμε κλειστά και θα συμμετάσχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις με σκοπό αυτές οι απαράδεκτες προτάσεις να αποσυρθούν άμεσα.

Τα εγχειρήματα:

Sociality – Συνεταιρισμός Εργαζομένων

Red & Noir – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής Ωφέλειας COPOW

Dock – Συνεργατικός Χώρος για την ΚΑΛΟ

Όποιο συνεργατικό εγχείρημα επιθυμεί να συνυπογράψει την παραπάνω ανακοίνωση να στείλει στo [email protected]