Εργαλείο Αποτύπωσης Κοινωνικού Αντικτύπου

Το εργαλείο αποτύπωσης κοινωνικού αντικτύπου για φορείς Κοινωνικής Οικονομίας και Οργανώσεις της Κοινωνίας επιτρέπει την καταγραφή του θετικού και του αρνητικού αντικτύπου κατά την πάροδο των χρόνων. Οι φορείς συμπληρώνοντας τα στοιχεία δραστηριότητας τους μπορούν να λάβουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Το εργαλείο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος υποστήριξης του Βρετανικού Συμβουλίου προς την ΕΓ Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπ.Εργασίας.

The challenge

Όταν μας προσέγγισε το Βρετανικό Συμβούλιο και μας παρουσίασε την πολύ καλή αλλά και εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία αποτύπωσης κοινωνικού αντικτύπου του Social Value UK μας φάνηκε μεγάλη πρόκληση να χωρέσει μέσα σε ένα ψηφιακό εργαλείο. Πολλοί παράγοντες, πολλές μετρήσεις και νούμερα και όλα αυτά έπρεπε να αποτυπωθούν με μια απλή διαδικασία που ο χρήστης θα μπορεί να ακολουθήσει μόνος του.

Όλα ξεκίνησαν από ένα από τα πιο πολύπλοκα Excel Files που έχουμε δει ποτέ, που μας έστειλε ο Dr. Adam Richards από το Social Value UK. Το xls αυτό στα 10 tabs του παρουσίαζε τη διαδικασία αξιολόγησης κοινωνικού αντικτύπου του Social Value UK. Οι οργανώσεις απαντώντας μια σειρά από ποιοτικές και ποσοτικές ερωτήσεις μπορούν να υπολογίσουν τον κοινωνικό τους αντίκτυπο. Τέτοιες ερωτήσεις ήταν για παράδειγμα: ποιες κοινωνικές ομάδες βοηθά η οργάνωση, πόσα άτομα από την κάθε ομάδα, πόση από την αλλαγή θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συμβολή της κ.α. Στο τέλος λάμβαναν μετρήσιμα αποτελέσματα με τη μορφή αριθμών. Η διαδικασία αυτή γινόταν κατά βάση μαζί με κάποιον εκπαιδευτή και αποτελούσε στοίχημα να μπορέσει να απλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν οι χρήστες να την υλοποιήσουν μόνοι τους.

Σχεδιάζοντας με επίκεντρο τον χρήστη

Έχοντας λοιπόν ως βάση την συμβολή του Social Value UK αποφασίσαμε, μαζί με την Κατερίνα Γαλάνη από την πλευρά του Βρετανικού Συμβουλίου, να προχωρήσουμε με μια προσέγγιση σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εφαρμογή θα είναι όσο το δυνατόν χρηστικότερη για τα μέλη της κοινότητας της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα.

Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν να ορίσουμε 2 βασικές User Persona της εφαρμογής. Μία ΚοινΣΕπ με σαφή κοινωνικό αντίκτυπο με επίκεντρο έναν χώρο γραφείου και μία ΚοινΣΕπ παραγωγικού σκοπού χωρίς ιδιαίτερη τεχνολογική κατάρτιση. Μέσα από αυτές τις περσόνες δημιουργήσαμε δύο λεπτομερή User Story για το πώς οι ομάδες αυτές θα χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή, τι θα ήθελαν από αυτήν και ποιά θα ήταν τα εμπόδια που θα αντιμετώπιζαν στη χρήση της.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήσαμε το Happy Flow, το διάγραμμα που περιέγραφε τη διαδικασία στο σύνολό της καθώς και τα πρώτα wireframe από οθόνες. Στη συνέχεια, με βάση αυτά, δημιουργήσαμε ένα πρώτο prototype με το οποιό ξεκινήσαμε το User Testing με μέλη της κοινότητας. Εκεί διαπιστώσαμε πολλά ζητήματα τα οποία είχαμε τη δυνατότητα στη συνέχεια να διορθώσουμε, δημιουργώντας έτσι μια ελκυστική τελική εφαρμογή.

Ένα φιλικό εργαλείο

Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε μια web εφαρμογή με χρήση MEAN Stack (MongoDB, AngularJS, Node Express API) που δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να ξεκινήσει μια καινούργια αξιολόγηση, να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις με τρόπο εύκολο και συνοπτικό και στος τέλος να δει οπτικοποιημένα αποτελέσματα με τη μορφή διαγραμμάτων.

Κάθε ερωτήση συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο και συμβουλές συμπλήρωσης (tooltip). Καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι οι χρήστες συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο σταδιακά και δεν έχουν καλή εικόνα του πως πρέπει να το κάνουν, δημιουργήθηκε η δυνατότητα να συμπληρωθεί η φόρμα προσωρινά με ένα παράδειγμα ώστε να γίνει σαφές πώς πρέπει να απαντηθούν οι ερωτήσεις, χωρίς να χαθεί η δουλειά που έχει κάνει ο χρήστης.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα αντιγραφής μίας αξιολόγησης, σύγκρισης μεταξύ αξιολογήσεων καθώς και εξαγωγή των αποτελεσμάτων σε μορφή PDF, ενώ υπάρχει και συνοπτικός video οδηγός ο οποίος δημιουργήθηκε από συνεργάτες της ΕΓ ΚΑΛΟ, καθώς και Γλωσσάρι.

The result

Δίνοντας σημασία στους χρήστες και τις ανάγκες τους καταφέραμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία αξιολόγησης κοινωνικού αντικτύπου και να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο συμπλήρωσης εύκολο, χρηστικό και με δυνατότητες σύγκρισης και εξαγωγής αποτελεσμάτων. Γιατί, ως γνωστόν, όσο περισσότερο τεστάρεις τόσα περισσότερα θα καταφέρεις!

More Cases

Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών

Πλατφόρμα επικοινωνίας και προβολής για τις δράσεις του δικτύου βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

ngoHeroes

Πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή μη-κυβερνητικές Οργανώσεις και υποψήφιους εργαζόμενους σε αυτές.

eLEONAS ppWebGIS