Από το Twitter στο Mastodon

Όπως πιθανόν ήδη να μάθατε το κοινωνικό δίκτυο Twitter εξαγοράστηκε από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk. Το Twitter παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική δημόσια συζήτηση και τα ζητήματα λογοκρισίας που προέκυψαν στο μέσο τα τελευταία χρόνια ξεσήκωσαν αντιδράσεις. Η εξαγορά του μέσου από τον Elon Musk δημιούργησε επιπλέον προβληματισμούς ως προς τον χαρακτήρα του.

Απέναντι σε μια αντίληψη που θέλει τα social media να λειτουργούν με σκιώδη τρόπο και να ελέγχονται από ελάχιστους ανθρώπους με οικονομική και πολιτική εξουσία έχει δημιουργηθεί το Mastodon, που λόγω ακριβώς των τελευταίων εξελίξεων έχει γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα με 80.000 χρήστες να εντάσσονται σε αυτό μέσα σε μερικές ώρες.

Το Mastodon, που έχει παρόμοιες λειτουργίες και εμπειρία χρήστη με το Twitter, είναι ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα που σημαίνει ότι μπορεί όποιος/α θέλει να δει τον κώδικα του και πως λειτουργεί. Συντηρείται από ομάδα προγραμματιστών που και αυτή είναι δημόσια και στηρίζεται οικονομικά μέσα από την ίδια την κοινότητα μέσω ελεύθερης οικονομικής συνεισφοράς. Επίσης ο καθένας έχει τη δυνατότητα να το τροποποιήσει και να φτιάξει την δική του version, κάτι που και εμείς κάναμε και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό εδώ.

Επίσης το Mastodon λειτουργεί σαν ομοσπονδία (Fediverse). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια εταιρεία που ελέγχει όλους τους server του κοινωνικού δικτύου αποφασίζοντας για όλα και εκμεταλευόμενη οικονομικά τα δεδομένα. Αντίθετα, κάθε κοινότητα μπορεί να φτιάξει τον δικό της κόμβο με μικρό κόστος βάζοντας τους δικούς της κανόνες και να τον διασυνδέσει με τους άλλους. Έτσι μπορεί ένας χρήστης να ενταχθεί στην κοινότητα που εμπιστεύεται περισσότερο αλλά παράλληλα ακολουθεί απρόσκοπτα όποιον χρήστη θέλει από οποιαδήποτε κοινότητα! Και όχι μόνο εντός του Mastodon. Το Fediverse είναι ένα ανοιχτό σύμπαν όπου οι χρήστες από διαφορετικά social media μπορούν να επικοινωνήσουν. Μπορείτε να τα δείτε όλα εδώ.

Οι ελληνόφωνοι χρήστες και χρήστριες μπορούν να ενταχθούν στο libretooth.gr, τον κόμβο του Mastodon που λειτουργεί η εξαιρετική ομάδα Libre Ops ενώ μπορείτε να κατεβάσετε και την πιο ώριμη σχετική εφαρμογή για το κινητό, την Tusky. Εμείς μόλις το κάναμε! Μπείτε λοιπόν κι εσείς στο Mastodon και ακολουθείστε μας εδώ: https://libretooth.gr/@sociality

Τέλος, αν θέλετε να χρησιμοποιείτε και το Twitter και το Mastodon ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε μέσα από αυτό το εργαλείο να τα συγχρονίζετε ώστε να μη χρειάζεται να ανεβάζετε δύο φορές!