Σχετικά με περιστατικό αυθαιρεσίας απέναντι σε μέλος μας

Αναρτούμε αυτό το κείμενο για να ενημερώσουμε για ένα περιστατικό που συνέβη σε έναν από εμάς κάτω από το γραφείο μας στη γωνία Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Το δημοσιεύουμε γιατί δεν το θεωρούμε φυσιολογικό και δεν έχουμε σκοπό να το αποδεχτούμε ως κανονικότητα.

Χθες, Πέμπτη 18.6.2020, αργά το απόγευμα, προγραμματιστής και μέλος του συνεταιρισμού μας έφυγε από το γραφείο μας και πήγε να πάρει τη μηχανή του, η οποία ήταν παρκαρισμένη ακριβώς απέναντι. Εκεί τον περίμεναν άλλοι δύο φίλοι του που είχαν κάνει στάση με τη δική τους μηχανή. Την ώρα που τακτοποιούσε τον υπολογιστή του στην μπαγκαζιέρα της μηχανής, κατέβαιναν τη Σόλωνος πολλοί αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ (12 μηχανές). Οι αστυνομικοί σταμάτησαν, τους περικύκλωσαν επιθετικά και χωρίς προφανή λόγο άρχισαν να τους ρωτούν τι κάνουν εδώ. Προχώρησαν επίσης σε σωματικό έλεγχο ενώ άνοιξαν μέχρι και το τάπερ από το φαγητό! Όταν βρήκαν στα πράγματα του συναδέλφου μας πολιτικά φυλλάδια ξεκίνησαν υπαινιγμούς και εριστικά σχόλια. Στη συνέχεια τους είπαν ότι θα προσαχθούν όλοι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμη οι αστυνομικοί μιλούσαν μόνο για εξακρίβωση! Αδιαφόρησαν πλήρως απέναντι στις διαμαρτυρίες του συναδέλφου μας ότι ήταν στη δουλειά του που είναι ακριβώς απέναντι. Ούτε φυσικά τους ενημέρωσαν γιατί τους προσάγουν, αφού είχαν αστυνομικές ταυτότητες και έγινε εξακρίβωση στοιχείων επί τόπου. Εν τέλει τους προσήγαγαν όλους και τους οδήγησαν στην ΓΑΔΑ, στην Ασφάλεια στο τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος! Εκεί μετά από μεγάλη αναμονή και έναν ακόμα μάταιο σωματικό έλεγχο αφέθηκαν ελεύθεροι και γύρισαν να πάρουν τις μηχανές τους που είχαν μείνει στο σημείο.

Για εμάς αυτό το απλό περιστατικό είναι ενδεικτικό της λογικής του “κάνω ό,τι γουστάρω” με την οποία λειτουργεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ. Δεν είναι φυσιολογικό να τρομοκρατούν και να προσάγουν κάποιον ο οποίος απλά φεύγει από την εργασία του επειδή δεν αρέσει το πρόσωπό του ή οι πολιτικές του απόψεις στους αστυνομικούς της ΔΕΛΤΑ. Δεν είναι φυσιολογικό 20 πάνοπλοι αστυνομικοί να περικυκλώνουν και να συμπεριφέρονται επιθετικά σε τρία άτομα χωρίς κανένα λόγο. Δεν είναι φυσιολογικό να γίνεται διάκριση με βάση το χρώμα του δέρματος, το ντύσιμο ή τις πεποιθήσεις από την αστυνομία. Δεν μπορεί η απάντηση ενός αστυνομικού στο για ποιό λόγο γίνεται προσαγωγή να είναι “επειδή μπορώ”. Το να έχεις πολιτικά φυλλάδια στην κατοχή σου δεν είναι αδίκημα! Το ότι εργαζόμαστε, μένουμε ή βγαίνουμε στα Εξάρχεια δεν είναι αδίκημα! Καιρός να το καταλάβει και η Ελληνική Αστυνομία.

Ως συνεταιρισμός, μελετούμε ενδεχόμενες ενέργειες μας για να προστατέψουμε τους εργαζόμενούς μας από παρόμοια περιστατικά και να συμβάλουμε, όπως μπορούμε, στη λήξη της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην περιοχή μας.

Συνεταιρισμός Εργαζομένων Sociality