
Η σημασία του να είσαι κακός στα social media
Στο πρώτο έντυπο τεύχος του Jacobin Greece φιλοξενείται άρθρο του μέλους μας Αντώνη Φάρα με τίτλο “Η σημασία του να είσαι κακός στα social media”. Στο άρθρο του αναλύει πως δομείται η συζήτηση στα social media, ποιός είναι ο ρόλος της ακροδεξιάς και πως μπορεί να οικοδομηθεί μια εναλλακτική.
Αναδημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα:
Αν η πολιτική είναι η διαχείριση της σύγκρουσης, τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο χώρος όπου αυτή η σύγκρουση έχει μεταφερθεί, απογυμνωμένη από μορφές διαλόγου και θεσμικής διαδικασίας. Οι πολιτικοί ανταγωνισμοί της εποχής μας διεξάγονται πλέον όχι μόνο στα κοινοβούλια ή στους δρόμους, αλλά στο timeline, σε νοηματοδοτημένα threads και επιθετικά βίντεο.
Όμως ο πολιτικός λόγος σε αυτά τα περιβάλλοντα δεν είναι απλώς ένα ακόμη μέσο για την προώθηση ιδεών. Είναι προϊόν μιας νέας ψηφιακής οικονομίας, στην οποία η ίδια η πράξη του να «τραβάς την προσοχή» αποτελεί κερδοφόρα δραστηριότητα. Η λεγόμενη οικονομία της προσοχής, όπως διατυπώθηκε από τον Georg Franck και επεκτάθηκε θεωρητικά από τον Jonathan Beller, φανερώνει ότι τα ψηφιακά μέσα είναι πρώτα και κύρια μηχανισμοί απορρόφησης της ανθρώπινης προσοχής προς εμπορευματοποίηση. Η προσοχή, ο χρόνος, η συγκίνηση των υποκειμένων μετατρέπονται σε μετρήσιμη αξία, κατάλληλη προς αγοραπωλησία.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια στο πρώτο τεύχος του Jacobin Greece με τίτλο “Η Σύγχρονη Υβριδική Ακροδεξιά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.