Πώς επιλέγουμε το σωστό plugin στο WordPress
Το WordPress μετατράπηκε από blogging platform σε CMS για δύο κυρίως λόγους:
1. Το logic του WordPress core (post types, taxonomies, hooks)
2. Τα plugins
Τι είναι τα plugins;
Τα plugins είναι πακέτα κώδικα τα οποία επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του WordPress. Προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν υπάρχουν στο default WordPress installation. Γράφονται σε PHP κώδικα και περιλαμβάνουν συνήθως και άλλα assets όπως CSS, Javascript και εικόνες.
Είναι πολύ εύκολο για έναν χρήστη να εγκαταστήσει plugin στο site του. Κάνετε ένα sign in στο WordPress Dashboard, πλοηγείστε Plugins > Add New και χρησιμοποιείτε το search feature για να βρείτε το plugin που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ενδεικτικό είναι το εικονίδιο που συνοδεύει το Plugins Sub Panel στο wordress administration screens που είναι ένας ηλεκτρολήπτης. Μπορούμε να σκεφτούμε το WordPress σαν ένα μεγάλο πολύμπριζο στο οποίο κουμπώνουμε τους ηλεκτρολήπτες των plugin για να δουλέψουν.
Τα περισσότερα plugin αποτελούνται συνήθως από πολλά αρχεία μαζί, αλλά ένα plugin για να δουλέψει χρειάζεται πραγματικά μόνο ένα αρχείο .php μαζί με ένα ειδικά μορφοποιημένο DocBlock στον header. Ένας τέτοιος header μοιάζει κάπως έτσι:
<?php
/*
Plugin Name: WordPress.org Plugin
Plugin URI: https://developer.WordPress.org/plugins/the-basics/
Description: Basic WordPress Plugin Header Comment
Version: 20160911
Author: WordPress.org
Author URI: https://developer.WordPress.org/
License: GPL2
License URI: https://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Text Domain: wporg
Domain Path: /languages
*/
Με ποια κριτήρια επιλέγω το σωστό plugin;
Με τα plugin ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει λειτουργικότητα στο site του χωρίς να γράψει ούτε μία γραμμή κώδικα. Υπάρχει ένα ρητό στην κοινότητα του WordPress – “there’s a plugin for that”. Κάθε χρήστης λοιπόν έχει την επιθυμία να εγκαταστήσει περισσότερα plugins. Θέλει όμως μία προσοχή. Παρ’ όλο που είναι πολύ εύκολο εγκαταστήσουμε plugin στο site μας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνουμε, μιας και όσο λιγότερα plugin έχουμε τόσο πιο ασφαλές και γρήγορο είναι το site μας. Rule of thumb: Αφήνουμε μόνο τα ενεργά plugin των οποίων πραγματικά χρησιμοποιούμε τη λειτουργικότητα, όχι περισσότερα ούτε και λιγότερα. Υπάρχουν βέβαια και διάφοροι καμμένοι που έχουν φορτώσει 637 plugin στο site τους 😛
Η αξιολόγηση που πρέπει να κάνει ένας χρήστης δεν χρειάζεται να πάρει πολύ χρόνο. Θα πρέπει μόνο πρώτα να ορίσετε τα δικά σας κριτήρια, αυτά που είναι για εσάς σημαντικά και για κάποιους άλλους μπορεί να μην είναι. Το να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία θα σας σώσει από διάφορους πονοκεφάλους που ένα κακογραμμένο plugin μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά.
Πρώτα και κύρια θα πρέπει να αναρωτηθείτε, χρειάζεστε πραγματικά ένα plugin για να κάνετε αυτό που θέλετε; Η εναλλακτική είναι να δημιουργήσετε το δικό σας στο οποίο να βάλετε όλη (και μόνο) τη λειτουργικότητα που θα σας είναι χρήσιμη ή ακόμη καλύτερα να καταλήξετε στο ότι δεν χρειάζεστε τελικά plugin για αυτό που θέλετε να πετύχετε, γιατί μπορεί ήδη να υποστηρίζεται από το core του WordPress ή από ένα άλλο plugin που έχετε ήδη εγκαταστήσει. Μπορεί επίσης να καλύψετε τη λειτουργικότητα που θέλετε μέσα από ένα child theme (εξαρτάται πάντα από αυτό που θέλετε να κάνετε).
Εφόσον απαντήσετε θετικά, τότε μπορείτε να ψάξετε ανάμεσα στα 53,031 διαφορετικά plugin που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο WordPress.org. Πάμε και σε μερικά κριτήρια που θεωρούμε σημαντικά για την αξιολόγηση ενός plugin.
Εγκυρότητα πηγής
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα plugin, αλλά για οτιδήποτε ψάχνετε στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η πηγή από τον οποία κατεβάζετε το plugin είναι έγκυρη. Δεν υπάρχει βέβαια μόνο το επίσημο WordPress repository, αλλά και μία σειρά άλλων πηγών που προσφέρουν premium plugin.
Γενικά, ένα Google Search θα σας δώσει μία πολύ καλή εντύπωση για ένα plugin. Επειδή τα plugin περιέχουν πιο πολύ και πιο σύνθετο κώδικα από τα themes θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να δώσετε σημασία στο search. Θα πρέπει να αποφύγετε να εγκαταστήσετε αυτά που λέμε nulled plugins. Τα nulled plugins προσφέρονται από malicious websites και περιέχουν προεγκατεστημένο κακόβουλο κώδικα.
3 tip λοιπόν ως προς αυτό:
- Εγκαταστήστε plugin μόνο από έγκυρες πηγές. Το να ξεκινήσετε από το επίσημο WordPress repository είναι μια καλή πρακτική. Βέβαια, δεν είναι όλα τα plugin καλά και ασφαλή μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στο επίσημο repository (π.χ. κάποιος developer μπορεί να έχει σταματήσει την υποστήριξή του εδώ και καιρό), παρόλα αυτά ξέρουμε ότι κάθε plugin που έχει ανέβει στο repository είναι ήδη ελεγμένο και δεν ανέβηκε αυθαίρετα.
- Ψάξτε στη Google τα αποτελέσματα που θα σας δώσει με βάση το όνομα του plugin και δίπλα λέξεις όπως vulnerabilities, fraud ή security.
- Δείτε στη βάση των plugin vulnerabilities εάν υπάρχει το plugin που βρήκατε. Η βάση θα σας πει εάν το plugin ήταν ποτέ vulnerable. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν λέει κάτι – vulnerabilities μπορεί να υπάρχουν, το ζήτημα είναι να φτιαχτούν γρήγορα από τον developer που συντηρεί το plugin και να βγουν patches. Οπότε ακόμα κι αν είναι στη βάση το plugin που θέλετε, ελέγξτε εάν έχει διορθωθεί το πρόβλημα.
Εάν πάλι δεν μείνετε ικανοποιημένοι από το Google Search και το plugin φαίνεται να έχει βγει στο πρόσφατο παρελθόν τότε ξανασκεφτείτε το, υπάρχει πάντα η λύση του να το δοκιμάσετε σε ένα staging (δοκιμαστικό) περιβάλλον, αλλά μπορείτε απλά να το προσπεράσετε και να ψάξετε για ένα άλλο που να κάνει αυτό που θέλετε.
Διαβάστε reviews
Διαβάστε τι λένε οι άλλοι χρήστες για το συγκεκριμένο plugin. Το WordPress.org συγκροτείται από μία πολύ μεγάλη κοινότητα χρηστών, developer και designer οι οποίοι ανταλλάσσουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο WordPress. Εάν βρείτε 50 θετικές και μία αρνητική αξιολόγηση τότε μπορείτε και πρέπει να δοκιμάστε το plugin. Επίσης, δείτε εάν το συγκεκριμένο plugin κάνει conflict με άλλα plugins ή themes. Ενδεχομένως να υπάρχουν ολόκληρα άρθρα πάνω σε ένα plugin εάν αυτό είναι αρκετά διαδεδομένο. Διαβάστε τα καλά και σιγουρευτείτε ότι το plugin που έχετε επιλέξει κάνει ακριβώς αυτό που θέλετε.
Εξίσου σημαντικό, πέρα από το να βρείτε και να διαβάσετε τι λένε οι χρήστες για ένα plugin, είναι να γράψετε εσείς μία αξιολόγηση, αφού το δοκιμάσετε και δείτε ότι σας κάνει ή όχι – με έναν τρόπο δηλαδή, επιστρέψτε πίσω στην κοινότητα με αυτό που σας έχει δώσει. Έτσι εκτός από το να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποφύγετε στο μέλλον τυχόν προβλήματα, θα κάνετε και το WordPress λίγο καλύτερο για τους άλλους.
Ελέγξτε το support
Σε ποιόν θα απευθυνθείτε εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα;
Εάν το plugin που εξετάζετε είναι από το WordPress.org τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο support forum εκεί. Δεν απαντάνε πάντα έγκαιρα, αλλά είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε να το έχει αντιμετωπίσει ήδη κάποιος άλλος χρήστης και να βρείτε τη λύση εκεί. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας του developer είτε πρόκειται για free είτε για paid. Στην περίπτωση που δεν βρίσκετε κάποια επιλογή υποστήριξης του plugin, στείλτε ένα email στον developer και δείτε τον χρόνο απόκρισης του.
Testing
Είναι αδύνατο να προβλέψετε τα πιθανά conflict που μπορεί να έχει το plugin σας με άλλα plugin που χρησιμοποιείτε. Ο συνδυασμός των δικών σας plugin μπορεί να είναι μοναδικός και να δημιουργήσει προβλήματα που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ κανένας άλλος χρήστης.
Γι’ αυτό το λόγο, ενδείκνυται να έχουμε πάντα ένα staging περιβάλλον που ιδανικά να τρέχει ακριβώς στις ίδιες συνθήκες που τρέχει και το live site μας, στο οποίο να ελέγχουμε πώς συμπεριφέρεται ένα καινούριο plugin στην εγκατάσταση μας. Κανένας δεν θα ήταν χαρούμενος αν έβλεπε το site του να πέφτει επειδή εγκατέστησε ένα κακό plugin. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να έχετε ένα staging περιβάλλον σε έναν server, τότε φτιάξτε ένα τοπικά στον υπολογιστή σας. Εάν ούτε αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ελέγξτε τα analytics του site σας και δείτε ποιες ώρες είναι χαμηλό το traffic και κάντε τη δοκιμή τότε ώστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στην περίπτωση που πάει κάτι στραβά.
Εάν πάλι όντως πάει κάτι στραβά:
Ελπίζουμε να ήμασταν βοηθητικοί πάνω στο πώς να επιλέγετε τα καλύτερα plugin. Ερωτήσεις ή προτάσεις σε σχέση με τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγουμε plugin είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες. Γράψτε μας στα σχόλια – μας αρέσει το feedback!