Ανταπόκριση από την εκδήλωση “Τι είναι τεχνολογία;”
Την Τετάρτη 29/11 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Τι είναι τεχνολογία;” στα πλαία του έργου TechTalk της Sociality που αντικείμενο έχει την δημιουργία μιας σειράς podcast σχετικά με την τεχνολογία! Το πρώτο Podcast με θέμα “Τι είναι τεχνολογία;” έχει ήδη κυκλοφορήσει και μπορείτε να το ακούσετε εδώ και εδώ!
Στην εκδήλωση που έγινε στο RednNoir είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία , την ιδιωτικότητα, τα ψηφιακά δικαιώματα, ποιός παράγει τεχνολογία και για ποιόν.
Με την συντονίστρια Ναντίανα Κουτίβα από την Sociality να ανοίγει την εκδήλωση τον λόγο πήρε για έναν σύντομο χαιρετισμό ο Γιώργος Μελισσουργός, συντονιστικής ΚΑΛΟ του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, που χρηματοδοτεί και το έργο. Αμέσως μετά ο Αντώνης Φάρας (Sociality) παρουσίασε το σύνολο του έργου και πιο συγκεκριμένα τα podcast που θα γίνουν: “Τι είναι τεχνολογία” – που ήδη κυκλοφόρησε, “Ψηφιακή Τέχνη”, “Εργασία σε Πλατφόρμες”, “Φύλο & Τεχνολογία” καθώς και ένα ακόμα επεισόδιο έκπληξη! Επίσης αναφέρθηκε στην έντυπη έκδοση που θα περιέχει όλα τα αποτελέσματα του έργου.
Στην συνέχεια η ομάδα του Open Lab Athens (Γιάννης Ζγέρας, Γρηγόρης Τσαρδανίδης, Βίλλυ Μυλωνά) παρουσίασε τα αποτελέσματα των δύο συμμετοχικών εργαστηρίων που έγιναν στα πλαίσια του έργου. Σκοπός των εργαστηρίων ήταν να τροφοδοτήσουν το έργο και τα podcast με σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από την τεχνολογία. Το πρώτο εργαστήριο που έγινε στα Ιωάννινα ακολούθησε την μέθοδο της συλλογικής αφήγησης. Σε αυτό οι συμμετέχοντες περιέγραψαν την μέρα τους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια της. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψαν οι διάφορες μορφές και χρήσεις της τεχνολογίας και αναδείχθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα γύρω από αυτήν. Το δεύτερο εργαστήριο που έγινε στην Θεσσαλονίκη ακολούθησε την μέθοδο του μελλοντολογικού σχεδιασμού (speculative design). Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες δύο ακραία μελλοντικά σενάρια χρήσης της τεχνολογίας και κλήθηκαν να δράσουν μέσα σε αυτά. Αυτή η διαδικασία ανέδειξε προβληματισμούς για το μέλλον αλλά και το παρόν. Όλα τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα συμπεριληφθούν στην έκδοση του έργου.
Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τον Βασίλη Βλαχοκυριάκο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και μέλος του Open Lab Athens και την Ελπίδα Βαμβακά, δικηγόρο, πρόεδρο της οργάνωσης Homo Digitalis. Ο Βασίλης προχώρησε σε μια ανάλυση για το τι είναι τεχνολογία, πως την βλέπουν τα διάφορα ρεύματα σκέψης, πως αυτή επικαθορίζεται από το΄οικονομικό-κοινωνικό σύστημα στο οποίο ζούμε, ποιός αποφασίζει για τον σχεδιασμό της και με ποιόν συμφέρον και πως μπορούμε να κινηθούμε προς ένα πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό σχεδιασμό της. Η Ελπίδα ανέλυσε την προσπάθεια προσαρμογής της κοινωνίας γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προσπάθειες σε θεσμικό επίπεδο για την προστασία των κοινωνιών και των δικαιωμάτων απέναντι σε αρνητικές όψεις της τεχνολογίες. Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση μαζί με το κοινό γύρω από τα ψηφιακά δικαιώματα, τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, την τεχνητή νοημοσύνη και τα οικονομικά συμφέροντα που διαπλέκονται με την τεχνολογική ανάπτυξη.
Μετά το τέλος της κουβέντας συνεχίσαμε μέχρι αργά στον φιλόξενο χώρο του RednNoir με το φαγητό που ετοίμασε για εμάς το γειτονικό μεζεδοπωλείο “Το Μικιό” .
Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες που ήρθατε και ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα!